pp-locationpage-savonlinna-works-oy-history

ANDRITZ Savonlinna Works Oy:n historia

Yli 100 vuotta valmistusosaamista Savonlinnassa.

Vuonna 1917 perustettiin Savonlinnan Lypsyniemeen konepaja nimeltään Konetehdas Osakeyhtiö. Alkuvaiheesta lähtien konepaja on ollut tärkeä työnantaja Savonlinnan kaupungille sekä ympäristökunnille. Se on tarjonnut elinkeinon ja hyvinvointia työntekijöilleen ja heidän perheilleen, ja työllistänyt parhaimmillaan samanaikaisesti useita satoja henkilöitä. Ensimmäisinä vuosikymmeninä monet perheet jopa asuivat Lypsyniemellä työnantajansa rakennuttamissa taloissa.

Savonlinna_workshop_1926

Konepaja vuonna 1926. 

© ANDRITZ

Konepajalla on aina toimittu ajan vaatimusten mukaan ja kehitetty toimintoja tulevaisuuden haasteita varten. Alkuaikoina yhtiö keskittyi laivanrakennukseen sekä höyrykoneiden, höyrykattiloiden ja vinttureiden valmistukseen. Vielä tänäkin päivänä käytössä on useita höyrylaivoja, joissa on toimiva alkuperäinen noin 100 vuotta vanha Konetehdas Osakeyhtiön valmistama höyrykone tai -kattila.

1930-luvulla yhtiö alkoi valmistaa haihduttimia ja kaustisointilaitoksia selluteollisuudelle. Toisen maailmansodan aikana konepajalla tehtiin ammuksia ja tarvikkeita Suomen armeijalle ja sodan jälkeen valmistettiin lukuisia tuotteita sotakorvauksena Neuvostoliitolle.

Höyrykattiloiden kuljetusta 1920-luvun alussa. 

© ANDRITZ

Hitsaajia 1930-luvulla. 

© ANDRITZ

Konepaja fuusioitui pääyhtiöön, Enso Gutzeitiin, 1940-luvulla. Tulevina vuosina Savonlinnassa valmistettiin lisenssillä pyörrepuhdistimia, jauhimia ja pumppuja puunkäsittelyteollisuudelle, ja haihduttamoiden sekä kaustisointilaitosten vientitoiminta vilkastui. Myöhemmin yhtiö investoi omaan tuotekehitykseen ja toi 1970-luvulla markkinoille uusia tuotteita, kuten Help-siilopurkaimen, Enso-jauhimen ja Ecofilter-suodattimen.

Lopulta lisenssivalmistus lopetettiin 1980-luvulla ja yhtiö menestyi omilla tuotteillaan. Ensimmäinen Savonlinnassa kehitetty ja valmistettu DD-Washer -pesuri toimitettiin 1983. Asiakastehtaiden kanssa yhteistyössä tapahtuneen jatkuvan kehitystyön ansiosta DD-Washer -pesuri on edelleen tähtituotteemme ja vuonna 2022 konepajallamme valmistuu jo 400. pesuri.


Osto-osasto v. 1956. 

© Stora Enso / ELKA

1000. Savonlinnan konepajalla valmistettu pumppu koeajossa v. 1961. 

© Stora Enso / ELKA

1987 konepaja siirtyi A. Ahlström Osakeyhtiölle. Uusi omistaja jatkoi intensiivistä kehitystyötä ja liiketoiminta muuttui globaalimmaksi.  Tuotannon tehostamiseksi investoitiin ensimmäiset hitsausrobotit ja NC-ohjelmoitavat koneistusasemat.

2002 ANDRITZ osti koko Ahlstrom Machineryn liiketoiminnan mukaan lukien Savonlinnan toiminnot. ANDRITZista tuli näin ainut yhtiö maailmassa, joka pystyi toimittamaan koko sellutehtaan kaikki koneet ja laitteet. ANDRITZin omistuksessa konepajan prosesseja myynnistä toimitukseen on kehitetty systemaattisesti.

2004 Savonlinnan tuotantotoiminnot yhtiöitettiin ja konepajan nimeksi tuli Savonlinna Works Oy. 2019 nimi rekisteröitiin uudelleen muodossa ANDRITZ Savonlinna Works Oy.

Vuosi 2017 oli 100-vuotisen toimintamme juhlavuosi. Meillä on vahva luottamus tulevaisuuteen. Jatkamme ANDRITZ-konsernissa toimintamme, teknologiamme ja osaamisemme kehitystä kaikilla rintamilla, painottaen terveys-ja turvallisuusasioita, sekä edistäen eettistä toimintaa ja ympäristönsuojelua yhdessä sidosryhmiemme kanssa.

Savonlinna workshop 100 years in 2017

Savonlinnan konepaja 100 vuotta v. 2017. 

© Sampo Luukkainen
YHTEYSTIEDOT
ANDRITZ Savonlinna Works Oy
Lypsyniemenkatu 5, PL 54
57101 SAVONLINNA
OTA YHTEYTTÄ